söndag 6 december 2009

Assosiationsrätt

Persson införskaffar, tillsammans med sina grannar, lantbruksmaskiner och de skall dela på utgifterna. Grannen X har inte tillgång till lika mycket pengar och nekas lån, han kan därmed inte betala sin del av maskinerna. Person beställer maskinerna dagen efter överenskommelsen och skriver under avtalet med sitt eget namn.

A) Försäljningsbolaget vill veta vem eller vilka som de kan kräva på de resterande pengarna? För att det skall vara en association så krävs det att 1 Ett avtal om samverkan finns, detta har slutits muntligt när de tre kommer överens om att införskaffa maskinerna tillsammans. 2 Gemensamt ändamål för de avtalade, de har gemensamma maskiner för att öka effektiviteten och produktiviteten. 3 De som bildar bolaget skall vara förpliktade

Skall på något sätt bidra till förverkligande

Av det gemensamma ändamålet

Är detta uppfyllt och bolaget inte är registrerat enligt Lag om handelsbolag och enkla bolag 1 kap § 1 (handels register) så är det ett enkelt bolag (Lag om handelsbolag och enkla bolag 1 kap § 3). De tre har alltså slutit ett enkelt bolag.

I Lag om handelsbolag och enkla bolag 4 kap § 5 står det att genom ett avtal som slutits på bolagsmännens vägnar eller under en benämning varmed bolagsmännen samfällts betecknas blir endast den bolagsmannen som har deltagit i avtalet berättigad eller förpliktigad i förhållande till medkontrahenten. Det innebär att det är Person som blir den ansvarige eftersom det är hon som har skrivit under avtalet. B) Hade det blivit någon skillnad om de hade utsett en styrelse, stadgar och bildat ekonomisk förening?

I Lag om ekonomiska föreningars 6 kap § 11 står det att styrelsen företräder föreningen och tecknar dess firma. Styrelsen kan ge rättigheter till någon annan att företräda föreningen om stadgarna inte motsätter sig detta. Det framgår inte av uppgiften om Person fått förtroende att föra föreningens talan och det framgår inte heller att det är de tre som bildat styrelsen utan bara att de utsett en styrelse. Jag utgår ifrån att det är de tre grannarna som är styrelsen. Enligt samma lag 6 kap § 9 så är styrelsen beslutsför om mer än hälften av ledamöterna är överens. I det här fallet är alla styrelsemedlemmar överens om att införskaffa maskinerna.

Enligt kap 2 § 4 2 st har en förpliktelse uppkommit genom en åtgärd på föreningens vägnar före registreringen av föreningen. Då svarar de som har beslutat eller deltagit i åtgärden solidariskt för förpliktelsen. Registrering av firman skall ske senast sex månader efter det att beslut fattades om att bilda föreningen (Lag om ekonomiska föreningar 2 kap § 3).

Eftersom maskinerna beställdes dagen efter så anser jag inte att det är möjligt att hinna registrera föreningen. Därför är alla tre delaktiga i förpliktelsen. Gemensamt beslut har fattats av styrelsen att köpa maskinerna. Som tidigare nämnts så anser jag att det är de tre grannarna som utgör styrelsen och därför ansvariga. C) Överenskommelsen fungerar under ett antal år men tillslut tröttnar grannarna X och Y på att Person hela tiden lyckas få fördel. Grannarna X och Y önskar få bort Person ur samverkan.

Rättigheterna till maskinerna styrs av avtal (Lag om handelsbolag och enkla bolag kap 4 § 1) men det framgår inte om det har slutits några avtal för användandet av maskinerna. Är det så att någon av bolagsmännen missköter sig så kan de skiljas från uppdraget enligt Lag om handelsbolag och enkla bolag kap 2 § 4 men det krävs att det finns viktig grund för det.

Ett annat alternativ är att utesluta bolagsmannen från det enkla bolaget. Detta görs med stöd från Lag om handelsbolag och enkla bolag kap 2 § 30. Det förutsätter samtidigt att de övriga bolagsmännen är överens om ett uteslutande av Person och att hon väsentligt åsidosätter sina skyldigheter enligt avtal. Återigen förutsätter det att det finns ett avtal mellan de tre lantbrukarna (Lag om handelsbolag och enkla bolag kap 2 § 25). Om det blir aktuellt med en uteslutning av Person så har hon rätt till ersättning för detta. Denna uppgift gav 100/100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar