torsdag 7 januari 2010

Krediträtt

Siv Engel köper ett flygplan, som betalning lånar hon en del av sin syster och resten av företaget som säljer flygplan (kredit). Siv utfärdar själv skuldebrevet som lyder ”Till Aeronautiska Klubben AB eller order betalar jag. Siv Engel 500 000 kronor senast den 1 april 2008…” Siv Engel försöker komma undan betalningen med följande påståenden:

A) Klubben kontrollerade inte Sivs betalningsmöjligheter och hade de gjort det så hade de upptäckt att hon inte kunde betala. Därför är lånet ogiltigt.

Konsumentkreditlagens § 1, 1 st är den lag som gäller när kredit som är avsedd huvudsakligen för enskilt bruk och som lämnas till en konsument av en näringsidkare i dennes yrkesmässiga verksamhet. Eftersom det är klubben som Siv avtalar med så är det för enskilt bruk och med en klubb i dess yrkesutövande.

Enligt konsumentkreditlagen § 5a 1 st skall näringsidkaren kreditpröva konsumenten och därigenom få information om konsumenten har ekonomiska möjligheter att fullgöra vad som avtalats.

Är däremot kredittiden mindre än 3 månader och att beloppet skall betalar på en gång så har inte näringsidkaren någon anledning till att kreditpröva konsumenten (konsumentkreditlagen § 5a 3 st).

I det här fallet framgår det inte när Siv Engel avtalar om krediten så om det är inom gränsen för 3 månader vet jag inte, däremot framgår det att beloppet skall betalas senast den 1 april och 500 000 kr vilket jag tolkar till att beloppet skall betalas på en gång. Slutsatsen jag drar av det är att det är en kredit på mindre än 3 månader och med ett belopp som skall betalas 1 gång.

Är det så att det är inom den tiden (3 mån) så har klubben ingen skyldighet att kreditpröva Siv och hon kan inte ogiltigförklara lånet. Visar det sig att det är en kredit som sträcker sig över mer än 3 månader hade klubben en skuldighet att kreditpröva Siv och då upptäckt att hon inte kan betala och neka henne krediten. Siv kan då ogiltigförklara lånet men hon har också undanhållit informationen om att hon inte kan betala.

B) Klubben kan inte ta emot ett skuldebrev som köparen själv har utfärdat. Lånet är därför ogiltigt.

Ett kreditköp är när en konsument köper en vara och säljaren lämnar köparen anstånd med någon del av betalningen eller då någon del av betalnigen erläggs av någon annan tex kreditgivare (konsumentkreditlagen § 3). Detta är alltså ett kreditköp eftersom Siv har möjlighet att betala resten av flygplanet vid ett senare tillfälle.

I konsumentkreditlagens § 17 står det att kreditgivaren inte får ta emot ett löpande skuldebrev som kredittagaren själv har skrivit, skulle så ske blir det böter för kreditgivaren. Eftersom det står att Siv själv utfärdar skuldebrevet kan/ska inte klubben ta emot det och lånet är ogiltigt.

C) Klubben säljer Sivs fordran vidare till AB Finans. När de sedan kräver betalt vägrar Siv att betala hela summan eftersom det är fel i flygplanet. AB Finans är oförstående och kräver trotts detta betalt. Siv vägrar betala hela summan på skuldebrevet.

Enligt skuldebrevslagens § 1 är den som utfärdar ett skuldebrev ansvarig för sin förskrivning, Siv är ansvarig för sitt skuldebrev men enligt konsumentkreditlagens § 16 har hon samma rätt att ställa krav på den nya kreditgivaren som på säljaren. Siv har rätt att kräva att beloppet sänks eftersom det är fel på flygplanet.

Det skall tas med i beräkningen om Siv har meddelat säljaren inom rätt tid att felet funnits på flygplanet. Enligt konsumentlagens § 23 är fel som anmälts inom 2 månader i rätt tid. Det ger Siv rätt att hålla inne men betalningen (konsumentlagen § 25).

Denna uppgift gav 70/100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar