torsdag 7 januari 2010

Familjerätt

Fråga 1

Kan Leif adoptera Harry trots att Harrys biologiska pappa motsäger sig detta?

Enligt Föräldrabalken 4 kap § 6, 1 st så skall rätten undersöka om det är lämpligt att en adoption äger rum. Rätten skall endast ge tillstånd om adoptionen är till barnets bästa och att den sökande har uppfostrat eller kommer att uppfostra barnet. Rätten skall ta hänsyn till vad barnet vill även inte om barnets samtycke behövs.

Harry är född 2002 och är idag 7 år, han har, sedan födseln, växt upp tillsammans med Leif och Christel och betraktar Leif som sin far likaväl som Leif betraktar Harry som sin son. Det framgår av uppgiften att Paul, Harrys biologiska far, har ett visst litet umgänge med Harry men det framgår inte om Paul har något intresse i Harry. Med tanke på att det bara existerar ett visst litet umgänge kan det tolkas som ett bristande intresse från Pauls sida.

NJA 1987 s 116 är ett liknande fall och där bifalls adoptionen eftersom barnet är uppväxt som dotter till mannen trots att så inte är fallet.

Leif bör få adoptera Harry eftersom de har en far/son relation.

Fråga 2

Kan syskon kräva tillbaka ett arv om det visar sig att en av dem bara är halvsyskon?

Föräldrabalkens 1 kap § 1 säger att om modern är gift vid barnets födelse skall mannen i äktenskapet ses som barnets far. Eftersom Tony och Frida var gifta så är alla barn, enligt lagen, deras gemensamma om inget annat framkommer. Därför, enligt Ärvdabalkens 2 kap § 1, 2 st ” arvlåtarens barn taga lika lott”, skall de fyra barnen dela på arvet efter Tony.

Likaså har skett i rättsfallet NJA 1197 s 645 där det uppdagades att fadern inte var den biologiska och att resterande syskon krävde tillbaka arvet.

Julia behöver inte betala tillbaka sitt arv efter sin far Tony. Vid hennes födelse var paret gifta och därför anses Tony vara Julias far och därmed har hon rätt att ärva honom.

Uppgiften gav 100/100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar