torsdag 22 oktober 2009

Skållat fröbröd

Receptet är hämtat ur Fitness magazin nummer 10/2009
2 bröd eller 20 bullar.
Skållning:
1½ dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
1 msk salt
4 dl kokande vatten
25 g jäst
3½ dl kallt vatten
12 dl vetemjöl special
bland rågmjöl, rågkross, linfrö, sesamfrö och salt i en bunke. Koka upp vatten, häll i och blanda noga. Täck med plastfolie och låt stå i 2 timmar.
Rör ut jästen i nästa mängd vatten. Rör i skållningen och vetemjölet. Arbeta degen i en maskin i 15 min eller för hand så länge du orkar. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbort, dela i två och platta ut till kakor och rulla ihop, lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250 grader. Skåra bröden med vass kniv och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Spreja vaten med en blommspruta uppe och nere i ugnen. Baka i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och baka ytterligare 25 minuter.
Gör du bullar delar du degen i 20 lika stora delar och rullar till jämna bullar. Jag penslade bara bullarna med vatten och gräddade dem i 225grader, i mitten av ugnen, tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar