måndag 2 augusti 2010

Ny kostpyramid

Hittade denna pyramid på Iform.se den ser ut som min =)
Det ser ut som om det går framåt med vad som är lämpligt för kroppen och inte. Att det är bra att motionera har väl knappast undgått någon! åndå finns det individer som tittar snett på oss som tränar. För hoppningsvis inspirerar vi och att det är av lite smått avundsjuka eller beundran som de tittar på oss =)
Har äntligen fått tid att läsa nya nummret av Iform, som nu inte är så nytt efter som nästa nummer kommer den 10e. Men för mig är det nytt!
FORSKNING I IFORM
Inser att de faktiskt har skrivit om forskning på vitt bröd, socker och vit pasta. Det är inte hälsosamt och man bör undvika det. En välciterad forskare, Walter Willett, säger att om du skär ner på kött och smör för att ta hand om ditt hjärta och sedan ersätter maten med vitt bröd, vitt ris och vit pasta så har du gjort en dålig förändring. I en ny dansk studie så visar det sig att risken för blodpropp ökar med 33 procent om du äter vitt bröd. Det räcker för mig för att fortsätta utan franskbröd.
Vidare så varnar Willett för de nordiska kostrekommendationerna som lägger för stor vikt vid att dra ner på det mättade fettet och äta mer kolhydrater. Det är nu första gången det framgått i forskningen att det förmodligen är vitt bröd, vit pasta och vitt ris som är boven i vår kost.
Det som jag sen ser som mycke intressant i den här artikeln är att det har gjorts en studie på 347 749 människor i 25 år och där ha de inte hittat något samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- kärlsjukdomar. Då anser jag att det inte kan vara så farligt att äta de "normala" produkterna på affärens hyllor.
Vidare i artikeln nämner de behovet av att dricka mjölk för benstomen. Willett menar att det är större andel benskörhet i länder som dricker mycket mjölk och länder med mindre mjölkkonsumtion har lägre benskörhet. Det framgår att det finns andra bra alternativ för att undvika benskörhet och att träning, sol och andra matprocukter med kalcium fungerar utmärkt.
En mycket intressant artikel och det blir fler och fler studier som visar på att det inte finns något samband mellan mättat fett och hjärtproblem. Sen om alltid annars så skall det inte överdrivas åt något håll. Du kan inte enbart leva på mättat fett men du kommer få i dig mindre mängd kalorier om du väljer de "feta" produkterna. De mättar bättre och längre, det vet jag av egen erfarenhet.
Fakta är hämtat från Iform 11/2010 och vad som är mina tankar framgår tydligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar